Varför ses det som ett problem? del 2

Jag möter ofta utmaningar då det kommer till att vara ensamstående med två små. Visa saker väljer jag bort för att det helt enkelt inte är värt att krångla med. Missförstå mig rätt jag förstår helt och fullt att i visa lägen krävs det att det finns en vuxen per barn för att det handlar om säkerhet tex då det kommer till babysim /andra aktiviteter i vatten.

Då det kommer till visa andra saker så kan jag faktiskt inte riktigt förstå. Tex barngymnastik. Jag tar hand om mina två små varje dag både hemma och ute i offentliga miljöer. Jag har aldrig haft något problem med det. Förstår inte då det kommer till visa saker att det ska ses som ett problem att vara ensam med mer än ett barn. Det är liksom mitt liv och min vardag.

Du kanske har någon du kan ta med dig....

Ja det kanske jag har men jag är en självständig mamma som också vill klara mig själv med mina tjejer utan att behöva begränsa varken mig eller deras vardag. Jag vill inte alltid behöva be andra vuxna om hjälp bara för att dem är två. Tar jag med mig någon ut på aktiviteter vill jag att det ska vara för att jag VILL att dem ska va med inte för att det ska va ett måste. Att skaffa barn ensam har varit mitt val. Det är absolut inget jag någonsin har ångrat. Men jag vill också att det ska vara mitt val om jag behöver hjälp eller om jag klarar mig själv med dem.

Sen ska man inte ta för givet att alla har den uppbackningen som jag har. Att bara ta det för givet att det finns ett nätverk som täcker upp är fel. För alla har det inte så. För alla finns det kanske inte någon att ta med.

Jag vill tex kunna åka med båda mina tjejer och besöka mina vänner och bekanta i Stockholm, Tåg är inget alternativ då jag inte skulle få med mig vagnen. Jag har inget körkort så kan inte ta bil ner. Då återstår det som brukar vara det enklaste sättet det vill säga flyg.

Men då jag är ensam med två måste jag antingen köpa en biljett så jag kan ta med mig bilstolen. (om den hade varit godkänd) och då mina numera gått vidare från babyskyddet till stol 2 så är det tekniskt sätt omöjligt. Att bära runt på en stor bilstol samtidigt som man ska ha hand om två kids osv. Det andra alternativet skulle vara att ta med mig en annan vuxen helt enkelt. Oavsett valet så blir det en extra kostnad för en redan prövad ekonomi.

Att flyga med barn ska vara gratis fram tills att dem fyller 2år så länge dem kan sitta i famnen. Men då dem nu är två måste jag betala för ena trots att dem egentligen sett till ålder skulle åkt gratis. Det är inte som att man har nog med utgifter med två. Att allt ska va dubbletter drar redan i väg ekonomiskt. Det i kombination med att jag enbart lever på min mamma peng i dagsläget gör att förutsättningarna för mig inte alls ser ut som för familjer med två inkomster.

Det här är bara några exempel på saker som lätt blir krångligt då man är ensam med två. Samhället är som byggt för att man ska vara två ansvariga. Det kan faktiskt i bland göra mig ledsen. Att jag inte får ta beslutet om det blir för svårt. Det kan i mellanåt kännas lite nedvärderande. Vi ensamstående med mer än ett barn har inte samma förutsättningar

Elin Burman
Lev livet i dag för i morgon kan det vara för sent.
Alltid sakna aldrig glömma.


Gillar