Spontan idrott eller buller?

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/zGVvW5/ingen-stad-kommer-kunna-ha-idrottsplatser

Tänkte reflektera lite över texten ovan.

Att bara spontant kunna ringa ihop kompisgänget ta fotbollen under armen och gå ner och leka på plan är något som främjar unga både fysiskt och socialt. Att kunna hitta en punkt utanför den egna bostaden är en investering för samhället. Vi får gladare och hälsosammare invånare som på siktig också kommer kunna ge tillbaka till samhället. Idrott kan också vara en god grund att hålla ungdomar i från kriminalitet, brott, droger och alkohol.

Att ha tillgång till idrottsytor i närområdet öppnar för spontana aktiviteter som främjar hälsa. Det utan att föräldrar och anhöriga behöver planera för hämtningar och lämningar. Det spontana är grunden till glädjen i idrott. Glädjen som i längden också gör att unga väljer att stanna i sin idrott.

Att spontan idrott är viktigt för folkhälsan råder det ju inte direkt någon större tvivel om. Sverige skriker efter mer ytor för att kunna tillgodo se landet med tillräckliga resurser för att bedriva idrott i den utsträckning behovet finns. Ska då kommunerna behöva lägga dem begränsade resurserna som finns på att bygga in anläggningarna bakom stora plank? Är det inte då mycket viktigare att lägga pengarna som finns på att utöka antalet ytor för att fler ska kunna hålla på med idrott, spontant som organiserat? Är det inte bättre att investera i ett samhälle som på lång sikt kommer må bättre?

Att jämställa barns glädje och lek vid buller från industrier tycker jag är knäppt. Det är knäppt på så vis att man jämställer barns idrottande med maskin och industribuller. Någonstans vet man förutsättningarna. Barn låter. Så är det bara. Glada barn skrattar leker och har kul. Kan man inte se dem ljuden som något positivt? att dem unga gör något dem brinner för och tycker är roligt samtidigt som det bidrar med hälsa och sociala kontakter Nej då ska man i stället jämställa det som buller från industrier. I mina ögon är det en sjuk jämförelse. .
Elin Burman
Lev livet i dag för i morgon kan det vara för sent.
Alltid sakna aldrig glömma.


Gillar

Kommentarer