Publik inom idrott

Det här med att idrotten får bedriva sin verksamhet utan publik är något som diskuteras flitigt framför allt av alla idrotts älskare. Åsikterna är många och väldigt olika.
Jag tänkte därför i detta inlägg dela med mig lite av hur jag tänker. Detta är alltså enbart mina åsikter och tankar runt det här.
Jag har under ett flertal år jobbat inom eventvärlden och främst då mer exakt inom idrottens värld i publika miljöer. Därav tycker jag mig ha lite kött på benen då det kommer till att prata säkerhet inom idrottsevent. Kommer dock bara prata utifrån mitt egna perspektiv och utifrån min erfarenheter.

Jag förstår att man måste begränsa folksamlingar i det läget vi är i. Det är inget snack om den saken. För mig handlar det mer om att riktlinjerna måste gälla alla typer av verksamheter för att det ska få den effekt man eftersträvar.
Jag brukar snacka om säkra och osäkra miljöer. Inom idrotten i stort och kanske framför allt idrott i storstäderna jobbar man alltid med risker. Det kan vara tex bortalagets supportar, mycket folk på läktarna osv. Så ledes är man väldigt van inom idrotten att hantera risker. Även om läget som det är nu innebär en ny och mycket större risk anser jag att man med sin vanna har kunskapen att hantera det inom en rimlig gräns.
Det jag i grunden ställer mig frågande till är hur man stänger ute all publik på idrottsarrangemang men låter stränder och köpcenter få bedriva sina verksamheter utan på långa vägar samma restriktioner.
För att göra en liten jämförelse här: För att ett köpcenter tex ska uppnå samma nivå av säkerhet som ett idrottsarrangemang så måste det i princip stå en vakt i varje hörn. Man måste räkna in och ut passerade för att ha koll på hur många som vistas i lokalen. Det händer ju inte.
Jag personligen kan känna lite som att idrotten målas upp som ett svart får.
Jag tror inte på att vi kommer se fulla arenor inom den närmsta tiden. För där är vi inte riktigt än. Men som ett exempel så satt jag och såg en friidrotts tävling på tvn här om veckan. Där hade dem valt att ta in 5k av en kapacitet på 16k, spridit ut dem på läktarna i olika sällskap. Där borde svensk idrott också vara.
Jag har hört argument så som att det är skillnad på affärer och event då affärer fyller en livs nyttig egenskap.
Det kan jag ställa mig frågan till då jag personligen anser att shopping och att ligga på stranden bland 100 personer i den mån inte är en livsnyttighet. För det handlar inte om att gå och handla mat för att överleva det handlar om att tillgodo se sig den lyx man är van med.

På sikt är det även idrottens överlevnad som står på spel då idrotten är beroende av det intäkter publiken ger inte bara då det kommer till biljetter utan även all merförsäljning runtomkring.
Utgår i från att folk kommer läsa detta och kanske inte förstå fullt ut vad det är jag vill få fram. Det jag i slutändan vill trycka på är inte att jag personligen vill gå på idrott. Det jag vill trycka på är att alla verksamheter måste behandlas lika och gå under samma riktlinjer utifrån dem förutsättningar varje verksamhet har.

Elin Burman
Lev livet i dag för i morgon kan det vara för sent.
Alltid sakna aldrig glömma.


Gillar

Kommentarer