Mina åsikter om skärm tid till dem små

I detta inlägg tänker jag förklara lite hur jag ställer mig till det här kring skärm tid till barn och framför allt till dem allra minsta. Mina tjejer är 8 månader då detta inlägg publiceras. Det vill säga ganska små fortfarande, trots det så tror jag inte jag hade klarat mig utan att dem i mellanåt får sitta vid skärmen och titta på anpassade tv program.

Jag kan egentligen bara prata utifrån min situation som ensamstående tvilling mamma. Jag hade något fått väldigt lite gjort gällande saker som inte är direkt knutna till dem små om det inte vore för skärm tiden. Hade haft svårt att tex ta en dusch och städa bort då mina tjejer sällan sover längre stunder exakt samtidigt.

Visa dagar blir det mer och visa dagar mindre. Trots att man är mamma så får man ha dagar med mindre energi där man kanske inte orkar underhålla dem små på samma sätt som andra dagar. Sådana dagar är skärm tid extra bra att ta till.

Jag personligen räknar aldrig hur mycket skärm tid jag ger mina små. Utan jag använder det då jag tycker att det behövs och i den mängden det behövs. I bland blir det längre stunder och i bland kortare. Tror också mycket på att välja vad jag låter dem se under dessa stunder. Det finns i dag trots allt många bra pedagogiska barnprogram som kan täcka upp med mer kunskaper än jag själv besitter.

Lite på samma ämne såg ett inlägg för en tid sen hos en större profil på Instagram. Där slog han ner med buller och bång på föräldar som låter sina barn ta med ipad till frukosten på hotell. Tycker att det är helt okej så länge man använder hörlurar och inte stör andra runtomkring. Stör mig tusen gånger mer på dem som låter barnen sitta och titta med ljudet på utan hörlurar. Tycker även det är en tråkig attityd och ha framför allt utan att veta bakgrunden. Det är inte alltid det enbart är en genväg för att man inte orkar ta fighten med sina små. I bland kan vara en trygghet för barnet att kunna gå in i sin egna bubbla och skärma av det som pågår utanför. Att döma utan fakta tycker jag kan va det fulaste man kan göra och speciellt offentligt då man vet att man kommer nå många människor.

Elin Burman
Lev livet i dag för i morgon kan det vara för sent.
Alltid sakna aldrig glömma.


Gillar

Liknande inlägg