Hur stor påverkan har det egentligen?

Jag har suttit och funderat lite på hur det här med pandemin påverkat mig och folk runtomkring mig. Personligen har jag nog ändå klarat mig rätt bra. Vist att man börjat klättra lite på väggarna. Men i stora drag har det för mig ändå gått helt okej. Faktum är att jag spenderat mer tid med min familj än på många år.

Något jag även har tänkt på är alla andra. Dem som kanske inte har det toppen bra hemma. Hur påverkas dem? Jag tror att i ett inte välfungerande hem kan detta kanske bli lite utav en katastrof. Det man i vanliga fall försöker fly i från kanske är det ända man har tillgång till. Tror det kanske får ännu större påverkan på dessa människor.

Sen kommer vi till barn och unga med speciella behov. Människor som är i starka behov att saker ska vara som dem är. Familjer till dessa barn måste ju slita nå så sjukt under dessa tider. För det handlar inte enbart om brutna rutiner utan även om att få vardagen att fungera. En vardag som i vanliga fall kanske är väldigt uppstyrd och lika dan varje dag. Kan bara tänka mig vilken kamp det är för dem.

Jag tror att Psykisk ohälsa bland unga kommer att öka. Unga i dag är ju ändå ganska beroende av att träffa vänner och umgås i olika former. Jag tror därför det är viktigt att hitta smitt säkrade sätt att få vardagen att fungera. En vardag som i mesta möjliga mån ska se ut som det alltid gjort.

Sist men inte minst tänker jag nämna alla verksamheter som påverkas. Alla idrottsföreningar, restauranger, gym osv. Det finns väl egentligen ingen som är helt opåverkad av det som sker.

Samtidigt som vi måste kämpa för att få det att fungera så ligger det även ett stort ansvar på oss alla. Ett ansvar att sköta oss och göra som restriktionerna säger. Att förstå allvaret och att samhället inte kommer ta sig ur detta om vi inte alla hjälps åt. För det handlar inte enskilda människors behov utan om ett samhälle i stort som är i kris. Vi behöver alla ta ansvar för att vända det här.

Elin Burman
Lev livet i dag för i morgon kan det vara för sent.
Alltid sakna aldrig glömma.


Gillar

Kommentarer

Liknande inlägg