En sak som stör mig - Att vara mer positiv

Något jag har väldigt svårt för är personer med diagnoser som skyller sina svagheter och brister på sin diagnos. Att gömma sig bakom en diagnos i stället för att ta ansvar för sina handlingar tycker jag är väldigt fel.

Det för mig är bara fel. I mina ögon är man inte sin diagnos utan diagnosen är en del av den man är. Att man då väljer att gömma sig och skylla på sin diagnos är fel i mina ögon. Det kan finnas förklaringar till visa delar i en diagnos, absolut men aldrig en full orsak till ett dåligt beteende. Har läst i en del forum att visa beteende kopplade till diagnoser inte går att jobba med. Det för mig låter väldigt fel. Klart att man alltid kan jobba med saker man har svårt för. Man kanske inte kan jobba bort dem helt i alla lägen men man kan alltid jobba med dem och försöka för bättre och för enkla.

För mig är diagnoser aldrig en ursäkt för ett dåligt beteende Det är sådant som gör att an dra ofta har en förutfattat bild mot diagnoser. Att alla ska vara på ett vist sätt osv. Jag har tidigare skrivit om filmen i rynmden finns inga känslor. Där man porträtterar aspergdiagnosen på ett väldigt i mina ögon överdrivet vis. Det är sådant som i mina ögon bidrar till att bilden av diagnoser många gånger visas ur en väldigt felaktig vinkel.

Jag jobbar och strävar alltid efter att vi med diagnoser ska få vara individer med unika förmågor och inta automatiskt ska sättas i ett fack. För alla har olika svårt med olika grejer. Finns egentligen lika många diagnoser som det finns individer med dem. För så olika är det.

Därför tycker jag det är så förödande då individer med stort inflyttande i samhället bidrar till att sprida en felaktig eller överdriven bild av vad diagnoser handlar om.

Det finns inget som gör mig så frustrerad som dem som säger saker som .

Men jag har ju asperger......

Det är ingen ursäkt för någonting är du elak mot någon i din omgivning är det du som person som är det också inte din diagnos.

Att leva med en asperger diagnos är inte enkelt kan jag lova. Det är en diagnos som kanske inte syns utåt men påverkar en dagligen. Man kämpar mot fördomar och ifrågasättande. Att bygga en trygghet i sig själv och veta hur man ska hantera sina svårigheter är en daglig utmaning. Och så kommer det troligen vara livet ut.

Jag kan bara önska att man i samhället skulle bli bättre på att lyfta dem positiva delarna med att ha en asperger diagnos.. Jag tror det skulle ha gjort livet lättare för mig och många andra om man samtalade och lyfte det positiva i en större utsträckning.

Elin Burman
Lev livet i dag för i morgon kan det vara för sent.
Alltid sakna aldrig glömma.


Gillar

Kommentarer

Liknande inlägg