När festen slutade i tragedi - Menlöst våld

Gårdagens allsvenska fotbolls premiär i Helsingborg skulle varit en fest, en riktigt fotbollsfest där man skulle sparka i gång fotbolls säsongen 2014. Det skulle vara en fest mellan två stora lag. En fest som skulle dra stora mängder folk, både djurgårdare och helsingborgare. Det skulle vara en folkfest i ett soligt och varmt Helsingborg. Istället för denna fest så slutade det hela i en ofantligt tragedi. 
 
En människa med kärlek till sitt lag kom aldrig hem från matchen. Han kom inte ens fram till matchen. På vägen till arenan inträffade denna tragedi som satt spår i hela fotbolls Sverige. En tragedi för idrotten, en tragedi för klubben, men framför allt en tragedi för familjen och dem anhöriga. 
 
Att  en familje far som av kärlek till sitt lag åker på borta match inte kommer  hem något mer är bara så ofantligt ofattbart. Att 4 barn nu är utan pappa på grund av det meningslösa våldet är ofattbart sorligt. Det finn nog inga ord som kan besrkiva tragedin. 
 
Att det ska gå så långt att en männsika får sätta livet till är inget annat än ett misslyckade för idrotten. Att en till synes oskyldig människa ska lämna hos för detta meningslösa våld gör mig arg, ledsen och förbanad. Att man inte ska få bära sitt lag tröja utan att känna en räddsla för att det ska hända något. Ett av det finaste som idrotten har är sina supportrar och utan dem skulle idrotten inte alls vara sig lik. Vad vorre idrotten utan stämningen på läktarna? vad vorre matcherna utan hejarramsor och tillrop. 
 
Mitt i den tragedi som detta inneburit kan man också se att det är i såna här stunder som idrotten förenar. Att det är när sånt här händer som matchtröjan inte spelar någon roll och rivaliteten lägs åt sidan för en stund. Det här är inte bara en tragedi för Djurgården som klubb utan det är en tragedi för hela fotbolls Sverige. För närmare ett år sedan var det AIK som var en klubb i sorg i och med Ivan Turinas död. Då som nu slöt sig fotbollen samman och blev en enad enhet. 
 
Hela fotbolls och övriga idrotts Sverige måste stå som en enad enhet i kampen mot hulliganismen och våldet inom idrott. Det finns inget annat sätt att få bukt på dessa problem. Så länge vi står som en enad front av kärlek så ska detta meningslösa våld utrotas. Det kommer inte bli en lätt match, det kommer alltid finnas dem som kallar sig supportar men i själva verket bara är där för att förstöra. Det kommer nog alltid finnas folk som vill förstöra något av det finnaste som finns, glädjen som idrott skapar. 
 
Låt denna tragedi leda till förändring. Låt detta vara sista gången någon får sätta livet till pga det meningslösa våldet. För det finns ingen mening alls i att slå hjäl någon för att personen bär en annan match tröja.
 
Tankarna går en dag som denna främst till det anhöriga till den avlidne samt hans djurgårdens som klubb.